Suska sechlońska prosto z Beskidu Wyspowego

Czy wiesz co kryje się pod tajemniczą nazwą suska sechlońska? Jeśli nie, to nic nie szkodzi, my też nie od razu rozszyfrowaliśmy tę nazwę. Podpowiadamy jednak, że suska sechlońska, to bohaterka nie jednego polskiego domu, pojawia się na polskich stołach najczęściej w Wigilię, jako jeden ze składników kompotu z suszu, bywa też, że dodawana jest do aromatycznego piernika lub pysznego bigosu. Czy już wiesz czym jest suska sechlońska? To przepyszna, podsuszana i podwędzana śliwka, która pochodzi prosto z Beskidu Wyspowego. 

suska_sechlońska_sechna

Suska sechlońska to małopolski produkt regionalny, który od 2010 roku posiada Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG). Suska sechlońska produkowana jest jedynie na obszarze czterech gmin: Laskowej, Iwkowej, Łososiny Dolnej i Żegociny. Suska sechlońska wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem, a wszystko to zawdzięcza tradycyjnym metodom obróbki. Po zbiorze, uważnie wyselekcjonowane owoce, poddawane są suszeniu i wędzeniu w specjalnie stworzonych do tego suszarniach. Dzięki temu śliwki mają mięsisty miąższ i lekko słodkawy smak z charakterystycznym, wędzonym aromatem. 

suska_sechlońska_sechna

suska_sechlońska_sechna

suska_sechlońska_sechna

suska_sechlońska_sechna

suska_sechlońska_sechna

suska_sechlońska_sechna

Za serce suski sechlońskiej uważa się niewielką wieś Sechna, tak więc by w pełni docenić ten wyjątkowy produkt regionalny warto wybrać się tam na spacer pomiędzy sadami, szczególnie wiosną, gdy drzewa zaczynają kwitną, a krajobraz wokół zmienia się nie do poznania. 

suska_sechlońska_sechna

suska_sechlońska_sechna

suska_sechlońska_sechna

suska_sechlońska_sechna

suska_sechlońska_sechna

suska_sechlońska_sechna

Beskid Wyspowy, choć głównie kojarzony jest z widokowymi szczytami takimi jak Mogielica, czy Ćwilin, ma znacznie więcej do zaoferowania. To region bogaty w lokalne tradycje, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie i warto podążyć ich śladami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © RODZINNIE DOOKOŁA ŚWIATA , Blogger